HR SLO EN DE

FAQ

Na ovoj stranici nalaze se odgovori na najčešće postavljana pitanja vezana za niskoenergetsku gradnju. Zanima li Vas odgovor koji se ovdje ne nalazi kontaktirajte nas!

Na što moramo posebno obratiti pažnju prilikom prikupljanja i uspoređivanja ponuda?

Nažalost u Hrvatskoj ne postoji norma kojom bi se zakonski definirao potreban nivo izgrađenosti niskoenergetske kuće, pa razni proizvođači različito tumače taj pojam.

Ono na što vam mi želimo obratiti pažnju je da provjerite da li je u troškovniku:

 • Transport do mjesta gradnje – ovaj iznos može biti popriličan, pogotovo ukoliko je mjesto gradnje jako udaljeno od mjesta izrade kuće
 • Limarski radovi – također povećavaju finalnu cijenu kuće, a neophodni su za dovršetak radova
 • Izrada projektne dokumentacije
 • Kvalitetan pokrov – važno je kakav pokrov nudi proizvođač. DOMUSplus inzistira na elementima najveće kakvoće i vrijednosti, pa tako i u odabiru crijepa, te standardno nudi BRAMAC Glazuron
 • Izolacija – također je važno kakvi se materijali koriste za izolaciju, kako bi se postiga vrhunska toplinska svojstva objekta. DOMUSplus koristi proizvode renomiranog proizvođača Knauf Insulation
 • Kamene klupčice
 • Vodovod i kanalizacija – DOMUSplus uključuje u svoju ponudu kompletan razvod vodovodnih i kanalizacionih instalacija PVC cijevima do 1 m izvan objekta
 • Smještaj radnika

Također, obratite pažnju da li je cijena kuće izražena po m2 neto ili bruto površine. Neto površina je korisna površina stambenog prostora, dok u bruto površinu ulazi i debljina zidova, terase, balkoni i vanjske stepenice. Bruto površina može biti i do 20% veća od neto površine, te nije pokazatelj korisnog stambenog prostora kojeg investitor kupuje

Koje radove obuhvaća visoki rohbau (VRB)?

Visoki roh bau kod nas obuhvaća slijedeće radove:

Razina VISOKI ROH BAU uključuje slijedeće:

   • Izrada kompletne projektne dokumentacije – Idejnog rješenja za ishođenje Posebnih uvjeta i Glavnog projekta za ishođenje Građevinske dozvole (arhitektonski projekt, projekt konstrukcije, projekt vodovoda i odvodnje, projekt elektroinstalacija i strojarski projekt)
   • Proizvodnja i montaža svih konstruktivnih elemenata (vanjski i pregradni zidovi, stropni paneli, krovni nosači).
   • Izrada podgleda stropa na drvenoj podkonstrukciji, sa toplinskom izolacijom mineralnom vunom d=30 cm, parnom kočnicom, te oblogom od vatrootpornih gipsanih ploča
   • Izrada toplinske fasade od  tvrde kamene vune FKD-S d=15 cm, sa završnim slojem dekorativne silikonsko silikatne tankoslojne žbuke SiSi Putz, proizvođač Rofix, granulacije 1,5 mm, u boji po izboru investitora. U cijenu je uračunata skela.
   • Pokrivanje krovišta Bramac Glazuron crijepom u boji po želji investitora, sa daščanjem, dvostrukim letvanjem, te postavljanjem krovne folije.
   • Nabava i ugradnja vanjske PVC stolarije, bez roleta i grilja (rolete ili grilje se su opcionalne). Stolarija je 6-ero komorna, ostakljena troslojnim staklom (low-e), ispuna argonom, Uw= 0.80 W/m2K
   • Nabava i ugradnja vanjskih i unutarnjih kamenih prozorskih klupica
   • Nabava i ugradnja jednokanalnog Schiedel Uni Plus dimnjaka, φ=20 cm
   • Izvedba kompletnih limarskih radova – nabava materijala, izrada i postava horizontalnih i vertikalnih žljebova, opšava dimnjaka i krovnih proboja i uvala iz pocinčanog bojanog lima, te postavljanje snjegobrana.
   • Nabava i ugradnja sklopivih tavanskih ljestvi za prizemnice.
   • Nabava i ugradnja drvenog lakiranog stubišta za kuće s potkrovljem i katnice.
   • Grubi razvod elektroinstalacija sa postavljanjem samogasivih PVC cijevi (bužira) i priključno-razvodnih kutija u zidove.
   • Kompletan podni i zidni razvod vodovoda i kanalizacije PVC cijevima unutar objekta (bez cirkulacije).
   • Transport svih konstruktivnih elemenata od proizvodnog pogona do gradilišta, unutar Zagrebačke županije.
   • Energetski certifikat

Kolika je ušteda energije u gotovoj kući?

DOMUSplus montažna kuća prema priručniku «Vodič kroz energetski efikasnu gradnju», EIHP, izdanje siječanj 2005., spada u kategoriju niskoenergetskih kuća. To znači da je godišnja potrošnja za grijanje do 45 kWh po m2 stambene površine, što odgovara potrošnji oko 3 litre loživog ulja po m2.

Koliko traje gradnja kuće?

Vrijeme potrebno za nivo izvedbe visoki roh bau za kuću od cca 120 m2 je oko 15 dana.

Kakve instalacije se ugrađuju?

PVC samogasive cijevi za struju se provode u tvornici i to u unutarnjem sloju zida (5 cm), dok se instalacije za vodovod i kanalizaciju provode na terenu u istom tom sloju. Zbog ovakvog sastava zida, dodatnog sloja od 5 cm u kojem se provode sve instalacije, u niti jednom slučaju neće doći do oštećenja parne brane.

Mogu li se na zid objesiti kuhinjski elementi ?

Mogu. Fermacell ploče su nosive ploče koje prema atestima imaju nosivost od minimalno 60 kg po pojedinoj tipli.

Jesu li montažne kuće otporne na potres?

Montažne kuće imaju površinsku masu znatno manju od zidanih kuća, pa su i nekoliko puta otpornije na potres. Drvo kao građevni materijal je puno elastičniji od cigle i betona, pa se upravo zbog toga «bolje» ponaša prilikom potresa.

Jesu li montažne kuće otporne na požar?

Svi materijali koji se ugrađuju, kategorizirani su kao «negorivi» ili «slabo gorivi». Drvo kao nosivi element je obložen sa vatrootpornim pločama. Ukoliko dođe do požara, bilo u zidanoj ili gotovoj kući, nikad ne gore zidovi, nego namještaj, zavjese, tepih.

Zanimljivo je ponašanje najčešćih građevinskih materijala kod požara:

 • beton – puca
 • čelik – gubi stabilnost zbog savijanja i uvijanja
 • drvo – stvara zaštitni sloj, koji sprječava dovod kisika i gorenje drveta, tako da drvo samo tinja.

Da li je za montažnu kuću potrebna dozvola za gradnju?

Kao i za klasičnu gradnju, za montažne kuće prema trenutno važećem Zakonu o prostornom uređenju i gradnji (NN 153/13),  potrebno je ishoditi Posebne uvjete, te Građevinsku duzvolu. U cijeni kuće, odnosno u visokon rohbau-u je kompletna projektna dokumentacija potrebna za ishođenje propisanih dozvola, dakle ovjereno Idejno rješenje za ishođenje Posebnih uvjeta, te ovjereni Glavni projekt za ishođenje Građevinske dozvole

Može li se gotova kuća graditi u bilo kojem mjestu u Hrvatskoj?

Montažna niskoenergetska kuća se može graditi u bilo kojem mjestu u Hrvatskoj, gdje je dozvoljena gradnja. Ovisno o prostornom planu općine u kojoj se gradi, naši projektanti će kuću prilagoditi traženim uvjetima gradnje.

Postoje li tipski projekti ili se radi po narudžbi?

Radimo isključivo po narudžbi, prema Vašim željama. Ideja je da Vi sudjelujete u projektiranju svoje kuće uz našu stručnu pomoć i savjetovanje, prema pravilima struke.

Postoje li ograničenja zbog klimatske zone?

Montažne kuće je moguće graditi u svim klimatskim zonama. Sastav i debljina našeg vanjskog zida garantiraju odličnu izolaciju i u najhladnijim planinskim područjima Hrvatske. Ako se montažna kuća gradi na moru, gdje je klima agresivnija (zbog djelovanja soli i bure), bitno je da se svi drveni dijelovi (streha, nadstrešnica i stupovi) presvuku sa fasadom i na taj način zaštite.

Koje su prednosti gotove kuće u odnosu na zidanu?

 • niska potrošnja energije
 • kratko vrijeme građenja
 • ekološki materijali
 • vrhunski dizajn
 • individualna izvedba
 • zid visoke tehnologije
 • veća otpornost na potres
 • visoki standardi kvalitete
 • garantirana cijena i kvaliteta
 • najniži troškovi stanovanja
 • zdravo i prirodno stanovanje
 • sve na jednom mjestu
 • hrvatski proizvod

Kolika je razlika u cijeni u odnosu na klasičnu gradnju?

Ukoliko se koristi ista kvaliteta materijala, montažna gradnja je u startu jeftinija oko 10%. Ako uzmemo u obzir da je montažna kuća useljiva za 2 mjeseca, a da zidanje kuće traje 6 – 12 mjeseci, a vi ste za to vrijeme podstanar, onda se razlika penje i do 20%. Dugoročno gledano, ušteda na računu za grijanje, zbog odlične toplinske izolacije je neusporedivo veća u korist gotove kuće.

Kolika je garancija i vijek trajanja kuće?

Garancija na konstrukciju je 30 godina. Svi materijali su atestirani na minimalno 100 godina, a predviđeni vijek trajanja kuće je oko 150 godina.

Što je to koeficijent prolaska topline?

Koeficijent prolaska topline (k), prema priručniku «Vodič kroz energetski efikasnu gradnju», EIHP, izdanje siječanj 2005., je količina topline koju građevni element gubi u 1 sekundi po m2 površine, kod razlike temperature od 1K, izraženo u W/m2K. Koeficijent (k) je bitna karakteristika vanjskog elementa konstrukcije i igra veliku ulogu u analizi ukupnih toplinskih gubitaka, a time i u potrošnji energije za grijanje. Što je koeficijent prolaska topline manji, to je toplinska zaštita zgrade bolja. Naš vanjski zid ima koeficijent k=0,11 W/m2K.

Neke tvrtke nude deblji zid. Da li je to isplativo?

Debljina zida je vrlo važan faktor u energetskoj bilanci kuće, no ne i jedini. Samom debljinom zida (tj debljinom izolacije koja je u zidu i pridonosi enrgetskoj bilanci) doprinosi se energetskoj efikasnosti kuće. No, za potpunu sliku energetske bilance potrebno je uzeti u obzir i ostale elemente koji na nju utječu: Otvori, ovojnica, temelji. Ukoliko se na ovim elementima kvalitetno ne izvede izolacija, sama debljina zida neće puno pomoći, jer će se većina gubitaka upravo desiti na najslabije izolranom mjestu.

Stoga je Domusplus dizajnirao potpuni paket, Effectus  koji optimalno vodi računa o svim elementima energetske bilance, a ne samo o debljini zida. Omjeri i elementi u spomenutom paketu pomno su odabrani i izračunati, gdje se vodilo računa o kompletnoj ekonomskoj i energetskoj isplativosti investicije.

Na kraju, povećanjem debljine zida za npr. 10% neznatno će se povećati ušteda, no povećati će se i brutto površina koja će u konačnici doprinjeti većim davanjima za komunalne doprinose, a smanjenju stambene površine.
Naravno, na inzistiranje investitora, Domusplus može izraditi zid i većih debljina od predloženog.

 

top
 

domusplus
Ilica 259, Zagreb
Tel : 01 / 236 55 49

Kuća s idejom
Radno vrijeme
Pon-Pet: 08:30h - 16:30h
Srijeda: 08:30h - 17:30h
Subota: po dogovoru

 

Copyright © 2014 DomusPlus d.o.o., Sva prava pridržana

 

Powered by webdizajner.hr. Designed by Lara.